Hasznos információk - Montenegró

Hasznos információk - Montenegró

Montenegro a volt Jugoszlávia legkisebb és legdélibb köztársasága. Az Adriai-tengerpartnak a Horvátország (Dubrovnik alatt) és Albánia közötti kb 200 km-es szakaszát mondhatja magáénak. Montenegro rohamosan fejlődik. A külföldi beruházásoknak köszönhetően gomba mód nőnek az új házak-apartmanok, bevásárló központok, yacht kikötők. Eljutni Montenegróba több útvonalon lehet: Szerbián, Bosznia Hercegovina és Horvátországon keresztül.

Montenegro közbiztonsága: kimondottan jó. A montenegrói emberek barátságosak, segítőkészek. Általában beszélnek valamilyen világnyelvet.

 

EGYÉNILEG MONTENEGROBA:
Budapestől kb. 950 km, a magyar határtól Szerbia vagy Bosznia irányába kb. 750 km, Horvátországon keresztül kb. 850 km. Bármelyik útvonalat is választjuk, csak a határátkelőktől számítva 12-14 óra az út, ezért javasoljuk, hogy iktassanak be tranzitszállást. Ha Budapest-Röszke Beograd (eddig autópálya) útvonalat választják a Morača völgyén, ha a Boszniai útvonalat választják akkor a Neretva völgyén keresztül utaznak, mindkettő festői csodálatos táj, de az átlagsebesség 50 km/óra! Ha megalszanak útközben, az út legnehezebb és legszebb részét már világosban teszik meg és a déli órákban érnek le a tengerpartra, amikor el lehet foglalni a szállásokat.
Szerbia, Montenegro és Horvátország területére való beutazáshoz elegendő az új típusú személyigazolvány!

Tranzitszállások és ajánlott útvonalak Montenegroba és Albániába utazók részére: lásd. : javasolt utazás

 

ÁLTALÁNOS JELLEGŰ INFORMÁCIÓK

Montenegró fizetőeszköze az EURO. Bankkártyával lehet fizetni a fővárosban és a tengerparti városokban. Viszont a hegyvidéken és a Nemzeti Parkokban célszerű készpénzzel rendelkezni, mert nem mindenütt használható a bankkártya.

  • AZ ORSZÁG ELŐHÍVÓSZÁMA: +382

Telefonálás Montenegróból: 00 36… Amennyiben mobiltelefont visznek magukkal, és az átáll a helyi rendszerre, a hazatelefonálás 00 36-os hívószámokkal történik. Egyéb feltételekről érdeklődjön szolgáltatójánál.

Hálózati feszültség: 220 V, autó és motorbérlés: nagyobb településeken

Szeretnénk felhívni utasaink figyelmét, hogy a szálláshelyek 14,00 óra után foglalhatók el, és hazautazás napján 10,00 óráig kérjük azokat elhagyni, hogy legyen idő a takarításra.

A montenegroi tengerparton előfordulhatnak szúnyogok. Ezért kérjük utasainkat, hogy vigyenek magukkal szúnyogriasztót.

Az árak olyanok, mint itthon, úgy az üzletekben, mint a piacokon, éttermekben, az üzemanyag is kb. annyi, mint Magyarországon.

Felhívjuk autós utasaink figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a közlekedési szabályokat: Montenegró, Szerbia és Horvátország területén is kötelező a közúti világítás napközben is, a biztonsági öveket csatolják be, a sebességkorlátozásokat tartsák be, és semmiképp se előzzenek záróvonalon keresztül, mert ennek súlyos anyagi következményei lehetnek.

Montenegró legismertebb térségei a Kotori öböl, (melynek főbb városai Herceg Novi, Kotor, Tivat), a Budvai-riviéra (Budva, Bečići, Miločer, Sveti Stefan) illetve az Ulcinji-riviéra, amelyhez Sutomore, Bar és Ulcinj tartozik.

A Kotori-öböl négy öbölből áll: Herceg Novi, Tivati, Risani és Kotori.

Az öbölben a tengervíz minősége talán nem olyan, mint a nyílt tengeren, ami nem azt jelenti, hogy piszkos, de nem 5-6, hanem csak 2-3 m mélyre lehet lelátni, viszont néhány fokkal melegebb, és az öblöt 850-2.000 méter magas hegyek veszik körül - méltán kapta meg a Világörökség címet.

Telepített idegenvezetőink Tivatban találhatóak (ahol az képviseletünk is van), Tivat, Budvában lévő vendégeinket felkeresik, egyéb városokból, pedig a megadott telefonon lehet őket elérni. Minden utas megtalálhatja elérhetőségüket a részvételi jegyen. Ők szervezik és bonyolítják le a fakultatív kirándulásokat, melyekről az katalógusban találnak információt, itthon befizethető forintban, a helyszínen euróban.

Csak fakultatív program is befizethető, de minden esetben Önöknek kell hívni az idegenvezetőt a pontos indulási időpontról. Az idegenvezetőnek nem áll módjában külföldi, azaz magyar számokat hívni.

A helyi szállodák csillag-besorolása eltér a nemzetközi-, illetve magyarországi csillagozástól!

 

Biztosítások:
Útjainknál kötelező a stornó biztosítás, ami 1.5 %, de így ha indokolt esetben nem tud elutazni az összeg 80%-át visszakapja az Atlasz biztosítótól.
Lehetőség van egy kiváló kombinált biztsoítási konstrukció megkötésére is, amely magába foglalja a sztornóbiztosítást is és 10 napra a baleset, betegség és poggyász biztosítást is 6.600 Ft/fő-ért, amennyiben nem haladja meg a 150.000 Ft/fő összegű részvételi díjat. Illetve amennyiben a részvételi díj 150-250.000 Ft/fő közt van, akkor 7.200 Ft/fő a kombinált biztosítás díja.

 

Az Atlasz biztosítónak szerződéses orvosa és klinikája van Montenegróban Tivatban, ahol teljesen térítés mentesen látják el utasainkat, akik ezt a biztosítást kötötték meg, amennyiben szükség van rá. Ha ezt a biztosítást kötik meg nálunk, abban az esetben, ha egy mód van rá, magyar idegenvezetőink tolmácsolnak Önöknek szükség esetén.

A biztosítás nálunk kedvezményes áron megvásárolható, 565 Ft/fő/nap. Ez betegség, baleset és poggyászkár biztosítást takar, valamint bármilyen segítségnyújtást külföldön.

Lehetőség van külföldi gépkocsi asszisztencia megkötésére is, amennyiben az autó 10 évnél fiatalabb.
Comfort fokozat
illetve Prima fokozat